Buro de Beuk biedt bij stress en burn-out een professioneel en passend begeleidingstraject op maat aan omdat iedereen anders in elkaar zit.
Onderaan deze pagina kun je lezen dat er veel aan een burn-out vooraf gaat, 12 fases maar liefst. Hoe eerder je signalen herkent hoe beter. Dan kun je eerder aan de slag om de negatieve spiraal te doorbreken. Daar ondersteunen we je graag bij.
Wat kan het burn-out begeleidingstraject voor jou betekenen?
- Je grijpt zelf in,
- Je doorbreekt denkpatronen en overtuigingen,
- Je bouwt fysieke energie op,
- Je kent je drijfveren,
- Je gaat doen wat voor jou belangrijk is,
- Je weet wat werkt, waar je goed in bent en waar je kracht ligt,
- Je zelfvertrouwen neemt toe,
- Je gaat re-integreren op een passende werkplek en doet weer mee,
- Je vindt meer evenwicht in je leven en werk.
Klik hier voor meer informatie over de duur van het coachingstraject.
Lees meer
Je mag in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, zelf je begeleiding en re-integratie uitkiezen. Dus om na te gaan of onze aanpak voor jou passend is kun je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.
De ervaring leert dat bijna alle werkgevers bereid zijn om het coachingstraject te vergoeden omdat je herstel, met behulp van coaching, voorspoediger verloopt.
Werken vanuit de oplossingsgerichte benadering
Tijdens je coachtraject helpen we je om te denken en te leren van dat wat werkt, wat klopt, wat al aanwezig is, wat goed gaat en waar je sterk in bent. Daar leggen we de focus op en vervolgens gaan we kijken en oefenen hoe je dat kunt gaan uitbreiden naar andere situaties. Zowel op het werk als daarbuiten.
Integraal
We werken, indien van toepassing en gewenst, integraal samen met de therapeut en/of de werkgever, als dat in jou voordeel kan zijn. Door een integrale aanpak bij herstel van stress en burn-out, verloopt de re-integratie voorspoedig. Het resultaat is een duurzame inzetbaarheid.
Buro de Beuk is aangesloten bij de Stichting Burnout & Stress. Hierdoor zorgen we dat onze kennis en ervaring blijft aansluiten bij in actuele ontwikkelingen en borgen we de kwaliteit van de coaching.
De 12 fases van een burnout
- Een bijna obsessieve behoefte om jezelf te bewijzen. De beste werknemers zijn hier gelukkig voor: enthousiaste mensen die graag verantwoordelijkheid aannemen.
- Steeds harder werken: niet meer in staat zijn om de knop even uit te zetten.
- Jezelf verwaarlozen: onregelmatig slapen, slecht eten en te weinig aandacht besteden aan je sociale omgeving.
- Conflicten vermijden: problemen worden genegeerd en je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd.
- Een herevaluatie van waarden: je verandert je prioriteiten, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond, hobby’s zijn niet meer belangrijk, je focust alleen nog op werk.
- Ontkenning van problemen. Je gaat allerlei problemen zien als het gevolg van je werk in plaats van andere dingen in je leven.
- Ontwenningsverschijnselen: je hebt (bijna) geen sociaal leven meer, je voelt de behoefte om van je stress af te komen en grijpt daarvoor waarschijnlijk naar drank en/of drugs.
- Vreemde veranderingen in gedrag: je veranderde gedrag begint duidelijk te worden voor de buitenwereld; vrienden en familie maken zich zorgen.
- Depersonalisatie: je ziet jezelf en anderen niet langer als waardevol, en hebt geen idee meer van je eigen behoeften.
- Innerlijke leegheid: je voelt je leeg van binnen. Om dit te bestrijden, ga je op zoek naar afleidingen als voedsel, seks, alcohol of drugs. Waarschijnlijk overdrijf je hier ook behoorlijk mee.
- Depressie: je voelt je verloren en onzeker, uitgeput, de toekomst ziet er donker uit.
- Burn-out: je stort volledig in, fysiek en/of mentaal. Het is nu tijd voor volledige medische aandacht.
Toon minder